Brainplot smart / healthy / IoT-enabled buildings 23/08/22

Brainplot ITCE 23/08

Een smart building is een innovatief gebouw, waar geïntegreerde slimme technologieën gebouwautomatiseringen controleren en optimaliseren, en meedenken met de gebruiker. Aan de hand van data uit IoT-gestuurde apparatuur (Internet of Things) en externe bronnen verbetert een smart building de prestaties van gebouw en het comfort van de gebruiker.

Dankzij de IoT-oplossingen in het gebouw kan je de data inzetten om inzichten te verwerven en je zakelijke missie te ondersteunen. Zo helpen onderlinge relaties tussen gegevens bijvoorbeeld bij het bepalen van oorzaak en gevolg. Door de verbeterde efficiëntie en voorspelbaarheid pak je potentiële problemen aan nog voor ze de kop opsteken.
Digitale IoT-oplossingen zijn de toekomst van datagestuurde bedrijven. In België hebben we evenwel nog een lange weg af te leggen.

Een gebouw in functie van de mens

De COVID-pandemie en de ESG-criteria (Environment, Social & Governance) plaatsten het belang van duurzaamheid, comfort, gezondheid en beleving in kantoorgebouwen op de voorgrond. Slimme kantooromgevingen met een hoge gebruiksvriendelijkheid vormen het streefdoel. Geïntegreerde technologie (zoals IoT en data-captatie) is het hulpmiddel om dat doel te bereiken.

Iedereen verdient een gezonde en duurzame werkplek.

- Tom De Fruytier, Signify

Een gebouw dient smart te zijn om het comfort te verbeteren.

  - Dirk Van Buggenhout, Montea

Het uitgangspunt is niet zozeer wat je allemaal kan aanbieden. De wensen en behoeften van de huurder bepalen de opbouw. De huurder zal de meerwaarde van technologie en data-captatie pas inzien wanneer alles naadloos is afgestemd op de gebruikers en de activiteiten in het gebouw. Door een kantoorgebouw zo flexibel en modulair mogelijk te ontwerpen, kan het gedurende zijn volledige levensduur blijven tegemoetkomen aan de aan de noden van de verschillende gebruikers.

In een gebruiksvriendelijke omgeving waar alle technologie samenkomt, passen mensen de ruimtes aan in functie van hun noden. Een eenvoudige bediening is cruciaal. Voor de gebruiker is de onderliggende technologie weinig relevant, het gebruiksgemak en binnencomfort des te meer.

ESG wordt meer en meer belangrijk.

- Iwan Barrez, KBC

Een wapen in de war for talent

Voor de nieuwe generatie werknemers vormen aangetoonde duurzaamheid en flexibiliteit doorslaggevende argumenten om voor een bepaalde werkgever te (blijven) kiezen. Ook hier is een rol weggelegd voor de werkomgeving. Wie in de toekomst wil claimen dat zijn bedrijf en gebouw duurzaam zijn en voldoen aan de ESG-normen, zal dat moeten kunnen staven met data. Ook data die vandaag niet of nauwelijks beschikbaar zijn.

Door de veralgemening van het hybride werken moet het kantoorgebouw vandaag wedijveren met de thuisomgeving. De werknemer wil zijn tijd in het gebouw dan ook ervaren als een positieve belevenis. Vandaar het toenemende belang van slimme gebouwen met de juiste technieken, datacollectie en personaliseerbare toepassingen.

Een slim gebouw als een wapen in "the war for talent".

  - Sven Toelen, Spacewell

Onvoldoende communicatie en interactie

België hinkt achterop als het om slimme, IoT-aangestuurde gebouwen gaat. Het grote aanbod aan technologieën, systemen en IT-providers is een kluwen waarin een kat haar jongen niet terugvindt. De huidige gebouwen bevatten aparte technologische silo’s, die onvoldoende onderling communiceren en interageren. Dit uit zich in een te beperkt gebruiksgemak en gefrustreerde gebruikers die de meerwaarde van een smart building niet inzien.

Daarbovenop staan de meeste bedrijven weigerachtig tegenover het delen van hun data met externe partijen. Nochtans leidt het samenbrengen van data uit verschillende modellen tot steeds betere en slimmere IoT-aangestuurde gebouwen. Het antwoord zit dus in een betere samenwerking tussen aanbieders, fabrikanten, bedrijven en gebruikers om meer standaardisatie binnen een totaalconcept te realiseren.

Er moet een cultuur komen die ervoor zorgt dat we de elementen kwalitatief invullen.

- Kurt Corvers, Boydens Engineering

We moeten voldoende flexibel zijn, want het kader staat nog niet volledig op punt.

  - Geert Weterings, DAVO Group

Van captatie tot verwerking

We verzamelen vandaag al heel wat interessante data. Het schort evenwel aan de correcte verwerking en toepassing ervan. Informatie over de bezettingsgraad, temperatuur, energieverbruik enz van een gebouw is pas waardevol, als er ook daadwerkelijk iets mee gebeurt.

Wanneer de systemen onderling data uitwisselen, wordt het mogelijk toekomstige processen te voorspellen, te optimaliseren en de gebruikservaring te verbeteren. Zaken als preventief onderhoud en optimale klimaatbeheersing behoren dan tot de mogelijkheden. Het gebouw denkt mee met de gebruiker en is meer zelfsturend.

Goed gecapteerde en verwerkte data bewijzen hun waarde. Ze leveren een bijdrage aan de duurzaamheidsdoeleinden van een bedrijf en dragen bij tot de ‘user experience’ van de gebruiker.

Smart buildings ontwerpen is één, ze smart houden is twee. Daarom geldt hier meten is weten.

- Wim Boone, Ingenium

Data moet makkelijk samengebracht kunnen worden.

  - Matthias Strobbe, imec

Er moet gedacht worden aan een smart, preventief onderhoud.

- Mario Van Bever, Rittal

Wie gaat een meerwaarde aan de data geven?

  - Ruben Van Daele, Bopro

Stap voor stap naar een "slimmere" toekomst

Dat we in België achterlopen betekent meteen ook dat we kunnen leren van anderen. Het ontwerpen en bouwen van een smart building start met een goede basis: een logische architectuur met voldoende ruimte voor extra bekabeling, verbindingen en toepassingen.

In de volgende fase kunnen we het gebouw onderverdelen in ‘levels’ en stapsgewijs slimmer maken. Een smart building is namelijk meer dan een samengaan van alle denkbare IoT-toepassingen en technologieën. Dankzij de levels wordt het project behapbaar voor de investeerder, projectontwikkelaar en gebruiker. De mindset rond de waardeperceptie van slimme gebouwen zal wijzigen met elke verdere stap.

Tot slot is er nood aan meer ‘normale’ use cases. Momenteel ligt de nadruk al te vaak op grote prestigeprojecten met imposante investeringen en dito budgetten. Ze mogen dan al indrukwekkend ogen, dergelijke projecten kunnen investeerders of ontwikkelaars met plannen voor de bouw van een smart building afschrikken.  

De uitdaging ligt om smart buildings verkocht te krijgen aan alle stakeholders.

- Sven Dumortier, Banimmo

Met een open structuur kunnen we toekomstige technologieën nog implementeren.

  - Philip Neyens, Beckhoff Automation

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten