Duurzaamheid een must? Dan is IT een unieke kans!

Live stream event

Live stream event

Maandag 20 september 2021

Herbeleef het hier

Mieke De Ketalaere, AI, IT Centraal

De digitalisering kwam in de bouwsector slechts gestaag op gang, maar heeft de laatste jaren de wind in de zeilen. Tegelijkertijd staat duurzaamheid ieder jaar hoger en hoger op de agenda. Kan IT er in volle digitalisering voor zorgen dat gebouwen duurzamer worden? In aanloop naar het hybride najaarsevent van IT Centraal op 20 september stelden we dat als duurzaamheid een hoofddoel is, dat IT dan dé strategische keuze is geworden om dat doel te bereiken. Houdt die stelling stand na de passage van onze drie sprekers? En als alles geconnecteerd is en gigantische hoeveelheden data worden vergaard en verstuurd, hoe duurzaam is die IT dan zélf nog?

Slimme gebouwen essentieel in energietransitie

De wereldtentoonstelling in Dubai nadert met rasse schreden. Volgens Bart Gentens, senior manager new client solutions van hoofdaannemer BESIX, wil België zich met The Green Arch op de technologische cutting-edge profileren. Dat duurzaamheid daarbij hoog in het vaandel wordt gedragen, wordt duidelijk als we het paviljoen van naderbij bekijken. Het circulaire eco-design staat bol van de slimme technologieën, recycleerbare biomaterialen, en oplossingen geïnspireerd op de natuur. In een wereld waarin alles slim (lees: geconnecteerd is), zal energie een hoofdrol spelen in het duurzaamheidsvraagstuk. Slimme gebouwen zullen centraal komen te staan. Dat kan ook haast niet anders: gebouwen zijn immers verantwoordelijk voor niet minder dan 40% van de energieconsumptie wereldwijd.

Bouwsector en IT: brugfiguren nodig

Het is niet alleen belangrijk dat een slim gebouw van betrouwbare sensoren en goede connectiviteit voorzien, de verschillende systemen moeten onderling ook met elkaar kunnen communiceren. Volgens Bart Gentens hoeft dat in se geen probleem te zijn, maar alles staat of valt met het maken van de juiste afspraken bij de aanvang van een project. Aanpassingen achteraf zijn immers moeilijk recht te trekken.

Twee zaken zijn cruciaal voor digitalisering in de bouwsector en de transitie naar slimme gebouwen: de juiste afspraken op papier, en de juiste mensen rond de tafel."
- Bart Gentens, BESIX

Bart Gentensn, BESIX

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor mensen die bruggen kunnen bouwen. Denk maar aan facility managers, die op de hoogte zijn van zowel de bouwkundige specificaties van het gebouw als van de verschillende IT-systemen die gebruikt worden om het gebouw te beheren. De IT-wereld en de bouwsector zijn dan wel naar elkaar aan het toegroeien (denk bv. aan BIM), met de juiste mensen aan tafel en de juiste afspraken op papier kan je veel sneller belangrijke stappen in de goede richting zetten.

 

Smart Building Certification: het belang van het proces

Na de uiteenzetting van Bart Gentens belde Onno Willemse in om het over Smart Building Certification (SBC) te hebben, een certificatietool voor slimme gebouwen ontwikkeld in Nederland.

Onno Willemse, SBC

Daar staat het project, dat zich toespitst op slim, gezond, duurzaam en productief werken, al vrij ver; in België worden de eerste stappen gezet. Onder andere Spacewell, één van de partners van IT Centraal, is hier met SBC in zee gegaan, en ondertussen werd een eerste gebouw in Antwerpen gecertificeerd. Volgens Willemse is het van het uiterste belang dat binnen de digitalisatie van een bepaald aspect van je gebouw, het bedrijfsproces ook steeds centraal blijft staan: als dat niet actief mee verandert, dan loop je het risico dat je slimme oplossing de status van leuk gadget niet overstijgt.

Wie een slimme oplossing implementeert zonder de onderliggende bedrijfsprocessen te veranderen, riskeert niet meer dan een gadget of gimmick te implementeren."
- Onno Willemse, Smart Building Certification NL

A.I.: revolutionair, maar geen wondermiddel

Volgens keynotespreker Mieke De Ketelaere (Director AI bij imec / IDLab) moeten we beseffen dat artificiële intelligentie (AI) geen wondermiddel is dat plots alles zal oplossen: de technologie is zeer goed in enge, welomschreven taken, maar schiet anno 2021 nog tekort op complexere taken. Aan wie in de bouwsector actief is, hoeft het niet meer verteld te worden, maar laat een bouwproject nu net zo’n heel complexe taak zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts 17% van de in bedrijven opgestarte A.I.-projecten het tot in de lanceringsfase schoppen. Nochtans melden bedrijven waar A.I. wél geslaagd is, dat het een kostenbesparing tot wel 10% op kan leveren – en dat is een conservatief getal, volgens De Ketelaere.

Kampen met kinderziekten

AI mag dan wel een potentiële oplossing zijn voor heel wat (duurzaamheids)uitdagingen in de bouwsector, toch kent de medaille ook een keerzijde. Hoe geconnecteerd een gebouw ook is, als er met de vergaarde data en inzichten niets wordt gedaan, dan blijft een slim gebouw ook maar een lege doos. De Ketelaere geeft het voorbeeld van een project waarbij 3600 sensoren doorheen het gebouw niet konden verhinderen dat klassieke problemen zoals geluidsoverlast en warmte de kop weer opstaken. Ook was er van personalisatie op basis van gebruikersfeedback geen sprake, en dat zal toch essentieel zijn om AI te doen slagen. Ontwikkelaars van AI moeten zich focussen op het genereren van transparante, intuïtieve inzichten op mensenmaat, waarmee een facility manager effectief aan de slag kan gaan om een gebouw daadwerkelijk slim te maken.

Mieke De Ketelaere, imec, IDLab, AI

De duurzaamheid van connectiviteit

De Ketelaere waarschuwt dat de implementatie van AI niet ten koste mag gaan van de duurzaamheid waaraan de technologie zélf kan bijdragen. De vele sensoren en aanzienlijke rekenkracht die nodig zijn om de gegenereerde data naar de cloud te sturen en te verwerken, kosten immers ook energie. De Ketelaere wijst er zelfs op dat we op dit moment ‘buiten de lijntjes’ aan het kleuren zijn. Wat toelaatbaar is voor mens en planeet zijn de grenzen waarbinnen AI moet blijven, en er is nog wat sleutelwerk nodig om AI weer binnen die grenzen te krijgen. Hybride AI kan een oplossing bieden. Daarbij worden data-gedreven inzichten uit AI gecombineerd met kennis-gedreven context, om tot een betrouwbaarder totaalbeeld te komen.

Op dit moment zijn we met A.I. buiten de lijntjes van people en planet aan het kleuren: we moeten durven stilstaan bij het energieverbruik en de duurzaamheid van de technologie."
- Mieke De Ketelaere, imec (IDLab)

Tiny AI, gigantische duurzaamheidswinst

Om ook in een toekomst vol connectiviteit en slimme oplossingen de duurzaamheid van de technologie te garanderen, kijkt De Ketelaere in de richting van tiny AI. Daarbij worden sensoren zo ontworpen dat ze zelf al het algoritme en de rekenkracht bevatten om ter plaatse, in de sensor zelf, analyses toe te passen. Het zorgt ervoor dat sensoren slechts een fractie van de gecreëerde data naar cloudservers in het datacenter hoeven te sturen. Dat scheelt niet alleen een heuse slok op de borrel in de verwerkingssnelheid (geen latency meer), maar ook in de eindafrekening en het energieverbruik van je geconnecteerde oplossingen – in dit geval geconnecteerde gebouwen.

 

Downloads

IT Centraal, event, duurzaamheid
Bart Gentens, BESIX, slimme gebouwen, smart buildings, duurzaamheid
Bart Gentens, BESIX, slimme gebouwen, smart buildings, duurzaamheid
Bart Gentens, BESIX, slimme gebouwen, smart buildings, duurzaamheid
Bart Gentens, BESIX, slimme gebouwen, smart buildings, duurzaamheid
Onno Willemse, SBC, slimme gebouwen, smart building certification, duurzaamheid
IT Centraal, event, duurzaamheid
Mieke De Ketelaere, imec, IDLab, AI, slimme gebouwen, smart buildings, duurzaamheid
Mieke De Ketelaere, imec, IDLab, AI, slimme gebouwen, smart buildings, duurzaamheid
Mieke De Ketelaere, imec, IDLab, AI, slimme gebouwen, smart buildings, duurzaamheid
IT Centraal, event, duurzaamheid
IT Centraal, event, duurzaamheid

Programma

18 15

Start live stream met een streepje muziek

18 30

Cutting-edge software voor slimme gebouwen - Edge Valley in Amsterdam

Edge Technologies is een Nederlandse ontwikkelaar, internationaal erkent als voorloper op het gebied van Smart Buildings met Signify technologie. Tom De Fruytier gidst ons doorheen de nieuwe Edge projecten in Amsterdam met focus op duurzaamheid, welzijn en productiviteit.

bekijk case

18 35

Bart Gentens - The Green Arch in Dubai.
Welke rol kan een intelligent gebouw spelen in de transitie naar duurzame toepassingen?
 

Met een bouwsector in volle digitalisering, wil BESIX zich opwerpen als een pionier op vlak van slimme gebouwen. Het onlangs geopende slimme hoofdkantoor van BESIX Nederland in Dordrecht is daarvan het perfecte voorbeeld. In haar filosofie rond slimme gebouwen, op ons event uit de doeken gedaan door senior manager new client solutions Bart Gentens (tevens voorzitter technisch comité 'Smart and Sustainable Constructions' bij WTCB), kijkt BESIX verder dan enkel de bouw, en spitst het bedrijf zich ook toe op ontwikkeling en ontwerp, tot zelfs exploitatie, onderhoud en financiering.

19 10

Van branddetectie naar brandpreventie via slimme systemen - Aji Bio-Pharma Services Wetteren

Op een site van 27 hectare branddetectie en brandpreventie aansturen is een veeleisende opdracht. Luc Vanderveken geeft inzicht in de oplossingen die Johnson Controls bij Aji Bio-Pharma Services aanbracht.

bekijk case

19 15

Onno Willemse - Het Smart Building Certificaat.
Ecosysteem voor slim, gezond, duurzaam en productief werken.

Onno Willemse verdiende zijn strepen in de technologiesector, en focust zich bovendien al jaren op adviserende rollen binnen de ontwikkeling van slimme gebouwen in slimme steden. Voor Willemse is ‘slim’ geen doel op zich, maar een tool om meerwaarde te creëren voor bedrijven en organisaties. Het is vanuit diezelfde filosofie dat hij zijn taak opneemt als lid van de adviesraad van het Smart Building Certification: onder zijn impulsen groeide SBC uit tot het transformationele ecosysteem met focus op waarde-creatie dat het vandaag de dag is.

 

19 25

De moderne werkplek gemonitord: meten is weten - hoofdkantoor van Accenture Benelux

Hoe kan je het ruimtegebruik en het comfort optimaliseren in een op activiteiten gebaseerde werkomgeving met erg ‘nomadisch’ personeel? Spacewell zorgde voor een oplossing én een meetbaar resultaat.

bekijk case

19 30

Mieke De Ketelaere - Voorbij de hype!
Technologie en artificiële intelligentie in de bouwsector en facility management.

De nominatie van Mieke De Ketelaere (Director A.I. bij onderzoeksinstelling imec - IDLab) voor “ICT Woman of the Year” in België kwam hoegenaamd niet uit de lucht gevallen: sinds ze als burgerlijk ingenieur afstudeerde, is ze al meer dan 25 jaar actief bij een resem grote spelers op vlak van data en analytics (o.a. IBM, Microsoft, SAS…). Haar enorme expertise op vlak van A.I. in de bedrijfscontext maakt van haar een graag geziene gastspreker – zo ook op ons event, waar ze ons meeneemt voorbij de hype van A.I. en klaarheid zal scheppen over het gebruik van technologie en artificiële intelligentie in de bouwsector en facility management, en welke rol A.I. kan spelen in het verduurzamen van deze branches.

20 00

Slotwoord

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten