Slimme gebouwen? Kies dan voor een open datastrategie!

Hybride event

Maandag 14 maart 2022

Herbeleef het hier

IT Centraal event

We zijn dagelijks bezig met open data, bewust of onbewust maar vooral individueel. We berekenen langs welke weg we naar het werk rijden, waar en hoe laat we welk openbaar vervoersmiddel nemen en wat we onderweg willen zien. Al deze informatie halen we uit een open-data netwerk. Delen, sharen, van die informatie. Dat is de essentie in de wereld van morgen.

Open data als een juridische definitie die ervoor zorgt dat alle data probleemloos kan gebruikt worden

“We zijn altijd en overal omringd door honderden datasets die we kunnen raadplegen,” vertelt Pieter Colpaert, professor aan de Universiteit Gent en verbonden aan imec IDLab.

“ Aanbrengers van die datasets zijn instanties, overheden, bedrijven maar er zijn ook steeds meer individuele initiatieven. Open data gaat over de automatisatie van integratie. Of hoe gemakkelijk kunnen we het maken voor bedrijven of diensten om die data te integreren in hun werking. Hamvraag daarbij is: ‘hoe publiceer je de rijkst mogelijke interface?”

Interoperable data, informatie uitwisseling tussen verschillende actoren, moet naadloos en in realtime gebeuren. Stimulator van die integratie is het European Interoperablity framework dat alle wettelijke, organisatorische, semantische of technische facetten uitklaart.

Pieter Colpaert

Er is nog een weg te gaan maar het doel is er. Willen we een rijkere open datastrategie dan moeten we ons focussen op de kern."

- Pieter Colpaert, UGent en imec

Om dit te bereiken moet ervoor gezorgd worden dat datasets makkelijk beschikbaar zijn. Automatische adoptie van gegevens door alle actoren die toegankelijk is voor heel veel stakeholders. We moeten een methode ontwikkelen om al die data op verschillende machines te beheren in een linked open-datacloud. Essentieel daarin de verwijzing naar de juiste identificatie zodat elke data search op de juiste plek terecht komt.

Veilig data delen betekent meer privacy dan ooit

Vlaanderen is al wereldleider op het vlak van cleantech, biotech en healttech. De overheid wil die koppositie nu uitbreiden met datatech en intussen ook de drempel verlagen zodat ondernemingen vlotter toegang krijgen tot de data economie.

Raf Buyle spreker

“Overheden investeren al millennia in nutsvoorziening als water, gas en elektriciteit.” Raf Buyle, Policy advisor bij Digitaal Vlaanderen, breekt een lans voor data nutsvoorziening.

“Net als water in de leiding moeten datagegevens vlot toegankelijk zijn voor iedereen. De overheid publiceert vandaag al meer dan 7000 datasets die ook in de private sector veelvuldig worden geraadpleegd. Al deze data ecosystemen berusten op interoperabele standaardisatie en op vertrouwen.”

Zelfs Bol.com en Waze hergebruiken open data die vlaanderen aanbiedt"

- Raf Buyle, Digitaal Vlaanderen

Elke vlaming krijgt zijn eigen digitale kluis

Vlaanderen wil inzetten op duurzame, datagedreven eco systemen gestoeld op vertrouwen. Omdat heel wat data ‘persoonlijk’ zijn kan die niet gedeeld worden zonder een inbreuk te doen op de privacy. Dat wantrouwen en gebrek aan data sharing zorgt er ook voor dat er een innovatieprobleem rijst.

“ In ‘mijn burgerprofiel’ krijgt iedereen inzage in alle data die de overheid over ons heeft. Maar de inzet is dat de burger die data kan hergebruiken. We geven de burger een online memorystick met daarin interoperabele data die door machines kan gelezen worden zonder vertaalslag. Zo kan hij enkel die data delen die relevant is voor de usecase.”

Fotogalerij

IT Centraal event
IT Centraal event
IT Centraal event
IT Centraal event
Event IT Centraal publiek
Pieter Colpaert spreker
Pieter Colpaert spreker
Pieter Colpaert spreker
Spreker Pieter Colpaert
Pieter Colpaert
Pieter Colpaert spreker
IT Centraal event publiek
Raf Buyle
Raf Buyle spreker
IT Centraal event
Raf Buyle spreker
Raf Buyle spreker
Pieter Claerhout
Pieter Claerhout
IT Centraal event publiek
IT Centraal event
IT Centraal event
IT Centraal event
IT Centraal event netwerken
18 30

Introductie: Slim bouwen? Kies dan voor een open datastrategie

18 35

Case 1: Slimme gebouwen en een duurzamere wereld dankzij de buitengewone mogelijkheden van licht

Hoe kan een open datastrategie in combinatie met slimme verlichting de duurzaamheid, gezondheid en veiligheid van slimme steden versterken? Gert Roeckx, Country Manager Belux bij Signify, deelt zijn visie over wat er allemaal mogelijk is wanneer data en licht samengaan.  Signify verandert Lichtbronnen in data verzamelpunten om nog meer apparaten, plaatsen en mensen via licht met elkaar te verbinden. Zo wordt er bijgedragen aan het veiliger en comfortabeler maken van het leven van mensen, bedrijven en steden worden efficiënter, productiever en leefbaarder en de wereld duurzamer. 

18 40

Pieter Colpaert - Vlaanderen en open data. Een stand van zaken.

Slim bouwen stuurt aan op het gebruik van open data. Maar hoe kunnen we dit op een duurzame manier aanpakken? Hoe kunnen we zorgen dat data interoperabel zijn tussen overheid en ondernemingen over geheel Vlaanderen (en daarbuiten)? Hoe zorgen we dat men blijft werken aan de kwaliteit van de data? Kortom, hoe kunnen we open data publiceren en integreren en wat is de stand van zaken in Vlaanderen?

19 20

Case 2: Ecologische smart datacenters bij de Stad Gent

District 09, de IT partner van de stad Gent, zorgde samen met Rittal voor de bouw van twee gloednieuwe en ecologische smart datacenters. De stad Gent zet de komende jaren sterk in op de digitalisering van de stadsadministratie en smart city-oplossingen in het openbaar domein. Een stabiele, betrouwbare en veilige ICT-omgeving is daarvoor essentieel.

19 25

Raf Buyle en Els Bossier - Als onderneming veilig data delen betekent meer privacy dan ooit.

Het Vlaams Datanutsbedrijf wil het vertrouwen van ondernemingen in het delen van data stimuleren, door in te zetten op verantwoord en veilig data delen. Tegelijk wil men zuurstof geven aan de Vlaamse economie door data beter vindbaar en uitwisselbaar te maken, maar ook door samenwerkingen te stimuleren tussen ondernemingen, overheden, burgers en verenigingen. Op die manier kan men de hoeveelheid data die een onderneming genereert afstemmen op privacy én klantvriendelijkheid.

19 55

Case 3: Open gebouwbeheersysteem voor Shoppingcenter Gent-Zuid

Het shoppingcenter Gent-Zuid bevat winkelruimtes, kantoren, appartementen en het provinciaal administratief centrum. Beckhoff stond mee in voor de aansturing van het gebouw. Aan de hand van deze case licht Ronny Noynaert van Beckhoff toe waarom kiezen voor een open systeem eerder een eerstelijnsoplossing is dan een vangnet.

20 00

Slotwoord

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten