IoT - In de zorg - patiëntgegevens fysiek beveiligd met Rittal

rittal-lcl-inline-dx
koen van hende

 

“De fysieke beveiliging van een IT-omgeving mag niet onderschat worden.”

Koen Van HendeRittal

T +32 497 97 92 22 – vanhende.k@rittal.be

Zorg is een van de sectoren waar op vlak van IT momenteel grote veranderingen gebeuren. Zo kan het verzamelen en vergelijken van uitgebreide IoT-data bijdragen aan een snellere en preciezere diagnose. Het uitwisselen van informatie brengt echter ook grote uitdagingen met zich mee, zo zorgt de uitwisseling van zoveel gegevens voor een grotere kans op datalekken. Rittal zorgt voor een betrouwbare, fysieke beveiliging van alle patiënt- en persoonsgegevens.

IoT in de praktijk

IoT in de zorg

In de zorg draait het allemaal om de mens. IoT biedt interessante mogelijkheden om bij te dragen aan het welzijn van patiënten door kennislacunes op te vullen en dokters of verpleegkundigen toe te staan om efficiënter zorg te verstrekken. Een voorbeeld van IoT in de zorg in de praktijk is ‘Watson’, de supercomputer van IBM, waarmee artsen gegevens van patiënten met hetzelfde ziektebeeld uit diverse landen kunnen vergelijken. Op basis hiervan kunnen artsen sneller de juiste diagnose stellen, de juiste zorgmethode kiezen en gerichte medicijnen ontwikkelen. Een ander voorbeeld is het gebruiken van digitale middelen, zoals iPads. Deze stellen oudere personen in staat om langer thuis te blijven wonen, gezien de arts eenvoudig online contact kan opnemen en van op afstand kan aangeven welke medicijnen nodig zijn. Hierna kunnen ze direct worden opgehaald bij de apotheek.

De norm ISO 27001 - informatiebeveiliging

Grote data-uitwisselingen, zoals in de zorg, vergroten echter het risico op datalekken, terwijl het ook lastiger wordt om gegevens te anonimiseren. Het is immers de bedoeling de informatie te delen om gezond te kunnen blijven en tegelijk de privacy te respecteren. Om persoonlijke gegevens zo goed mogelijk te beschermen, werd vanuit de overheid de ISO 27001 norm ingevoerd. Deze norm wordt gebruikt als leidraad om zorginstellingen te toetsen op hun informatiebeveiliging. Een belangrijk onderdeel hiervan is de fysieke beveiliging van de IT-omgeving, zoals toegangsbeveiliging en bescherming tegen bedreigingen van buitenaf (inbraak, stof, wateroverlast, giftige dampen…). Wie het certificaat behaalt, kan ervan uitgaan dat ze voldoende gedaan hebben om te voldoen aan de wet- en regelgeving rond informatiebeveiliging. Het certificaat bestaat uit een driejarige cyclus. Om de drie jaar dient het certificaat opnieuw toegekend te worden door een onafhankelijke partij.

Baas over eigen data

Een ruime ervaring en kennis van de zorgsector zorgen ervoor dat Rittal de precieze behoeften kent en welke oplossingen daar conform de norm ISO 27001 het beste op aansluiten. Voor kleinere zorginstellingen worden bijvoorbeeld Edge Data Centers ingezet. Dit zijn micro-computerruimtes waarmee organisaties baas blijven over hun eigen data. Alle benodigde data bevindt zich in één of meerdere compacte racks, die dichtbij of in de zorginstelling zijn geïnstalleerd. Edge Data Centers vereisen aanzienlijk minder ruimte, zijn energiezuinig en snel op- en af te schakelen.

Every time, anywhere, everywhere

Eén ding staat vast: gegevens van patiënten en cliënten moeten altijd veilig zijn. Rittal zorgt voor een IT-infrastructuur waarin data fysiek goed wordt beschermd, maar tegelijk ook steeds beschikbaar is. Every time, anywhere, everywhere … helemaal conform de IoT-tijdsgeest. Precies daarom ontwikkelt Rittal volledig redundante omgevingen waarbij de werking van een uitvallend onderdeel onmiddellijk wordt overgenomen door een ander. Hierdoor gaat het proces continu door, ongeacht welke IT-ontwikkelingen er in de toekomst zitten aan te komen.

Enorm potentieel

De opkomst van IoT in de zorgsector is indrukwekkend. Tegelijk toont dit nog slechts een klein deeltje van het enorme potentieel van deze technologie. Een mix van de juiste technologische oplossingen zorgt dat de zorgsector het momentum kan behouden en de grenzen van IoT kan blijven verleggen.

Voor meer informatie

https://www.rittal.com/be-nl/content/nl/start/index.jsp

Contacteer Koen Van Hende voor meer informatie: LinkedIn

Rittal
Zorg
IoT

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten