Signify zet virussen buitenspel

psv-challenge-image

Het is een bekend beeld: loop een willekeurige kleedkamer in tijdens de rust en je ziet alle spelers van een team naast elkaar zitten zweten en puffen. Dit is precies het soort omgeving waarin een virus zich razendsnel kan verspreiden.

Nu de stadions zo goed als leeg blijven, is het belangrijk dat we spelers, trainers en begeleiders beschermen tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het is verbazingwekkend hoe snel veelvuldig handen wassen, mondmaskers en social distancing de norm zijn geworden.

Een aantal van de meest vooruitstrevende voetbalclubs wenden zich nu tot ultraviolettechnologie (UV-C) om extra bescherming te bieden in de strijd tegen het virus. UV-C-verlichting blijkt in deze onzekere tijden cruciaal in de voortdurende strijd om clubs en competities draaiende te houden, door zowel ondersteunend personeel als spelers te helpen beschermen.

Licht dat het virus onschadelijk maakt

Van UV-C-licht op de golflengte van 254 nm is aangetoond dat het een zeer doeltreffend desinfectiemiddel is[1]. Aan de universiteit van Boston zijn tests uitgevoerd met UV-C-lichtbronnen van Signify. Daaruit bleek dat UV-C zelfs zo effectief is, dat al na slechts 9 seconden blootstelling aan UV-C-licht het virus dat COVID-19 veroorzaakt afnam tot een niveau dat niet meer waarneembaar was[2].

Hoeveel tijd nodig is voor het inactiveren van het virus door het DNA/RNA ervan af te breken, varieert afhankelijk van de intensiteit van de lichtbron en de afstand tot het besmette oppervlak. UV-C is dermate krachtig dat mensen en dieren niet blootgesteld mogen worden aan de lichtbron, omdat dit schade aan de huid en ogen kan veroorzaken. Ik hoor u al denken: hoe kan een voetbalstadion deze technologie dan inzetten?

Laten we even teruggaan naar die volle kleedkamer tijdens de rust. Hoewel het WHO maandenlang beweerde dat virussen zich niet kunnen verspreiden via de lucht, zijn er intussen voorbeelden genoeg die het tegendeel bewijzen. Risicozones voor besmetting zijn dan ook ruimtes waar slecht geventileerd kan worden zoals bijvoorbeeld sportlokalen of kleedkamers. Juist daarom is luchtdesinfectie zo belangrijk.

psv-product

UV-C-luchtdesinfectiesystemen kunnen op plafonds of aan de wand gemonteerd worden. De armaturen zijn voorzien van een afscherming die blootstelling aan de lichtbron voorkomt, wat betekent dat ze gebruikt kunnen worden terwijl mensen in de ruimte aanwezig zijn. Lucht in de bovenste laag van de ruimte stroomt door een desinfectiezone.

De pure, gedesinfecteerde lucht stroomt vervolgens terug naar de onderste lagen in een ruimte door middel van natuurlijke convectie of mechanische ventilatie.

Een recente studie van Intertek toont aan dat dit type armaturen tot 99,9% van het virus ColiphageφX174 in lucht binnen 10 minuten in een ruimte met voldoende luchtcirculatie inactiveren[3].

psv-challenge-image

Diezelfde armaturen vind je ook in de kleedkamers van het Philips Stadion in Eindhoven, de thuisstad van 24-voudig kampioen van de Eredivisie, PSV. Ook de kleedkamers in de trainingsfaciliteiten en medische ruimtes werden uitgerust met deze baanbrekende technologie.

Deze upper air armaturen zijn recent ook uitgeroepen tot een van de beste innovatieve ideeën voor gebruik in stadions door Reimagine Football.

Maar niet alleen in voetbalstadia bewijzen deze UV-C-luchtdesinfectiesystemen hun nut. Vooral op plekken waar veel mensen samenkomen en er niet voldoende geventileerd kan worden, moeten we gaan kijken naar extra bescherming om die ruimten toch veilig te kunnen blijven gebruiken. Denk hierbij aan supermarkten, klaslokalen, zorgcentra, theaters, restaurants of vergaderruimtes. Veel van die ruimten zullen in de toekomst niet meer zo vrijblijvend gebruikt kunnen worden. Er zullen andere normen gehanteerd worden en meer controles plaatsvinden. Als we iets kunnen leren uit deze pandemie, is het hoe belangrijk het is dat we voorzorgsmaatregelen treffen om mensen veilig en gezond te houden. Van voetbalspelers tot winkelpubliek, UV-C kan hierbij helpen.

UV-C in een wereld met een vaccin

Ook na COVID-19 zal UV-C-verlichting dus nog haar nut hebben. UV-C is namelijk bewezen doeltreffend tegen álle virussen, bacteriën, schimmels en sporen die in wetenschappelijke onderzoeken getest zijn.[4] Alle virussen die tot op heden zijn getest, zelfs de gewone seizoensgriep, kunnen worden geïnactiveerd met UV-C-licht.

Alle virussen die tot op heden zijn getest, zelfs de gewone seizoensgriep, kunnen worden geïnactiveerd met UV-C-licht.

Naast luchtdesinfectie kunnen oppervlakken of voorwerpen ook eenvoudig en doeltreffend gedesinfecteerd worden met de UV-C-desinfectiebalk voor gesloten ruimten of de desinfectiebox voor voorwerpen zoals headsets, telefoons, badges of sleutels. 

Wil je nog meer weten over de technologie en toepassingen? Schrijf je dan nu in voor het webinar ‘De desinfecterende kracht van licht?' op 23 februari om 11u.

Bronnen

[1] Cite Malayeri et al, 2016.

[2] Nadia Storm et al, Rapid and complete inactivation of SARS -CoV-2 by ultraviolet-C irradiation, 2020. Rapport beschikbaar op https://www.nature.com/articles/s41598-020-79600-8 De UV-C-straling die in dit onderzoek werd gebruikt, bedroeg 0,849 mW/cm².

[3] Resultaten verkregen uit een laboratoriumtest uitgevoerd door Intertek, een wereldwijd toonaangevende dienstverlener op het gebied van kwaliteitsborging. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het testrapport van Intertek. Het bacteriofaag PhiX174 is een virus dat qua grootte vergelijkbaar is met het SARS-CoV-2-virus. Zijn UVC-gevoeligheid is ook vergelijkbaar met de verwachte k-waarde van SARS-CoV-2. Het PhiX174-virus infecteert alleen E-coli en is als zodanig een onschadelijk virus voor de mens, maar het wordt vaak gebruikt om luchtreinigingssystemen te testen. Het wordt bijvoorbeeld door de Amerikaanse luchtmacht aanbevolen om hun luchtfiltersystemen te testen omdat het zo klein is. Aangezien het niet gevaarlijk is voor de mens, zijn de gevolgen voor de menselijke gezondheid niet van toepassing.

[4] Aerosol Susceptbility of Influenza Virus to UV-C Light, James J. McDevitt, Stephen N. Rudnick and Lewis J. Radonovich]

Voor meer informatie:

Signify
Virus
Covid
UV
Inspiratie
Verlichting

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten