Wat is momenteel belangrijk voor u als IT-manager?

Rittal
Mario Van Bever

"Voor hedendaagse ondernemingen wordt het steeds belangrijker het IT-landschap te moderniseren en de werking van datacenters nog efficiënter, rendabeler en toekomstveiliger te maken."
Mario Van Bever - Rittal
T +32 9 353 91 27 - vanbever.m@rittal.be

Rittal over de trends voor datacenters

De digitale transformatie is volop bezig: volgens een prognose van marktonderzoeksbureau IDC zou tegen 2021 minstens de helft van de globale productieketen gedigitaliseerd zijn. Daarom wordt het voor hedendaagse ondernemingen alsmaar belangrijker het IT-landschap te moderniseren en de werking van datacenters nog efficiënter, rendabeler en toekomstveiliger te maken.

Trend: multi-cloud

Hybride multi-cloud omgevingen zullen snel de IT-agenda gaan bepalen. Volgens IDC kunnen tegen 2021 reeds meer dan 90% van de bedrijven multi-cloud platformen gebruiken. Hiervoor zijn meerdere redenen. Zo is er geen one-stop-cloud aanbieder die aan alle vereisten kan voldoen, omdat een volledig pakket in de cloud altijd van meerdere aanbieders komt. Bovendien moeten performance, wachttijden, compliance en risicomanagement vaak individueel gerealiseerd worden, soms met verschillende cloud providers.

Typische cloudservices zijn infrastructuurdiensten (IaaS), toepassingen (SaaS) en ontwikkelingsplatformen (PaaS). Wordt deze cloudmix te complex? Dan kan beroep gedaan worden op externe aanbieders van managed cloud services. Zo worden de cloudsystemen in het datacenter volledig veilig aangestuurd en onderhouden door een IT-dienstverlener, terwijl gebruikers eenvoudig via hun webbrowser of desktop applicatie toegang hebben tot de gegevens. Om deze ontwikkeling te ondersteunen zal Rittal, samen met zijn partners, steeds meer sleutel-op-de-deur datacenters aanbieden, inclusief cloudplatformen en managed services voor betrouwbare infrastructuren.

Trend: edge computing

Naast de uitbouw van centrale datacenters zullen vele ondernemingen zich intensiever gaan toeleggen op de gedecentraliseerde opbouw van IT-capaciteiten. Aanleiding hiervan zijn de moderne Industrie 4.0 toepassingen. Door de geïnstalleerde productieautomatisering moeten heel veel sensordata in realtime ter plaatse verwerkt worden. De gegevensoverdracht naar een centraal datacenter zou een realtime verwerking vertragen en zowel netwerken als bestandssystemen overbelasten. Maar ook vele andere scenario’s die met Internet of Things (IoT) werken, vereisen bijkomende datacenters. Daartoe behoren zowel huishoudelijke netwerken en smart homes, draagbare fitnessmeters en smart horloges, als netwerken van auto’s en IT-infrastructuren in smart cities. In 2019 zal volgens de analisten van IDC reeds 40% van de IoT-data verwerkt en geanalyseerd worden door edge IT-systemen.

Daarbij komt nog dat de nieuwe 5G mobiele signaalstandaard de hoeveelheid te verwerken datavolume drastisch zal verhogen. Met datasnelheden tot 10 Gbps wordt bijvoorbeeld een langspeelfilm in HD in amper enkele seconden doorgestuurd. Wie dus binnenkort IoT-infrastructuren via het snelle 5G-net wil beheren, zal ook de vereiste server performance moeten voorzien, opdat toepassingen gebruik kunnen maken van de volle netwerkcapaciteit. Met edge datacenters lukt het een snelle en gedecentraliseerde opbouw van IT-infrastructuren te realiseren, bijvoorbeeld om verder gelegen productievestigingen of smart cities direct te voorzien van meer data performance.

Wat doet een edge datacenter eruit springen? Concreet gaat het om sleutel-op-de-deur IT-omgevingen, die als rack- of complete containeroplossing modulair en schaalbaar opgebouwd zijn. Uitbreidingsmogelijkheden maken de oplossingen geschikt voor ondernemingen van elke grootte. Omdat de componenten voor koeling, energietoevoer, monitoring en beveiliging vooraf geïnstalleerd en op elkaar afgestemd zijn, is een snelle opbouw van zo’n edge omgeving mogelijk.

Rittal_Kast

Gelijkstroomkasten voor meer energie-efficiëntie

Centrale en homogene hyperscale datacenters blijven echter ook nodig. Een hyperscale infrastructuur is ontworpen voor horizontale schaalbaarheid, waardoor een maximum aan prestaties, doorloop en redundantie wordt behaald, wat op zijn beurt zorgt voor fouttolerantie en een hoge beschikbaarheid. Gebruikers van dergelijke installaties staan wel voor de vraag hoe ze de lopende kosten van hun installaties kunnen optimaliseren. Gelijkstroomkasten zijn een oplossing voor meer energie-efficiëntie: met OCP (Open Compute Project) en Open19 werden tegelijkertijd twee nieuwe standaarden voor IT-racks op de markt geïntroduceerd. Binnen het IT-rack zorgt nog slechts één centraal netwerkonderdeel voor de toevoer van gelijkstroom aan de actieve IT-componenten. Hierdoor wordt per rack tot circa 5% energiekosten bespaard. Ook operatoren van datacenters, die niet hyperscale zijn, zouden deze optie best uittesten.

Trend: concepten voor IT-koeling

Om de werkingskosten verder te verbeteren, worden alternatieve energie- en koelconcepten belangrijk. Operatoren kunnen erg voordelige werkingskosten realiseren met stroom uit hernieuwbare energiebronnen, met lucht- en zeewaterkoeling en met het flexibel omgaan met servicemodellen.

Het terugwinnen van energie is een ander IT-koelconcept voor meer efficiëntie, waarbij de in het datacenter gegenereerde restwarmte gebruikt wordt voor gebouwklimaatcontrole, voor de voorziening van warm water of voor de aanvoer naar een warmtenetwerk. Deze technologie is weliswaar niet nieuw, maar het gaat erom een langetermijnstrategie te ontwikkelen die verder gaat dan de gebruikelijke ROI-berekeningen van drie tot vijf jaar.

Voor meer informatie:

https://www.rittal.com/be-nl/content/nl/start/

Contacteer Mario Van Bever voor meer informatie.

Rittal
Inspiratie
Innovatie

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten