Fijn stof monitoren in basisschool de Krullevaar't te Wilsele

header-basisschool-krullevaart-wilsele

Slechts drie procent van de scholen in België heeft een goede luchtkwaliteit, en in 61 procent van de scholen is de luchtkwaliteit zelf onrustwekkend of slecht. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Mijn lucht, mijn school’ van Greenpeace uit 2018, de grootste meting die ooit in 222 Belgische scholen is gebeurd. Basisschool De Krullevaar’t in Wilsele nam de proef op de som en installeerde de nieuwste Symaro fijnstofsensor van Siemens om de kwaliteit van hun binnen- en buitenklimaat te monitoren.

Projectinfo

  • Bouwjaar: 2017
  • Bouwheer: Freinetschool De Krullevaar’t
  • Architect: Dienst infrastructuur GO!
  • Locatie: Wilsele

Wees fijn stof te slim af!

basisschool de krullevaar't - wilsele

Het schoolgebouw van GO! Freinetschool Krullevaar’t in Wilsele, daterend uit de jaren 50, voldeed niet langer aan de huidige normen qua comfort en duurzaamheid. De dienst infrastructuur van het GO! - gesteund door Scholengroep 11 - ontwierp daarom een fraaie nieuwbouw met 4 kleuterklassen, 6 klassen voor de lagere school, een gezellige inkomhal, enkele polyvalente ruimtes en een turnzaal. Het nieuwbouwproject nam zo’n twee jaar in beslag en is nu gefinaliseerd.

 

Het schoolgebouw is gelegen langs de verbinding tussen Leuven en Aarschot: de drukke Aarschotsesteenweg. Kortom een ideale testcase om fijn stof te gaan meten met de allernieuwste Symaro fijnstofsensor van Siemens, partner van IT Centraal.

Business Unit Manager Peter Gorrebeeck (Siemens)

Peter-Gorrebeeck-Siemens

Een uitstekend binnenklimaat, een plek waar we ons fit en gezond voelen: een echte perfect place. Peter Gorrebeeck

Men spreekt vandaag de dag veel over luchtvervuiling, maar wat betekent dat concreet? Wat is de invloed van fijn stof op onze omgeving, op het werk of thuis? “Dankzij onze fijnstofsensor kunnen we dat nu in kaart brengen en monitoren, waardoor we ook bepaalde acties definiëren om ons beter te beschermen tegen fijnstof”, vertelt Business Unit Manager Peter Gorrebeeck van Siemens.

Peter-Gorrebeeck-Siemens-Fijnstofsensor-Symaro-Siemens

Uit hun breed gamma aan Symaro-sensoren plaatste Siemens hier hun allernieuwste fijnstofsensor. De sensor is uitgerust met een laserdiode, die de deeltjes van PM 2,5 tot PM 10 in de lucht meet. Dat zijn de kleine partikels die ook in onze longen komen. De sensor duidt dat aan op het display en geeft de concentratie van fijnstof in de ruimte aan. De sensor is heel gemakkelijk te monteren, maar ook te integreren in een gebouwbeheersysteem of te combineren met andere gebouwtechnieken. De display van de sensor licht enkel op wanneer er mensen aanwezig zijn in de ruimte. En als iedereen terug naar huis is, verlaagt het toestel zijn meetfrequentie gevoelig. Op die manier gaat het toestel een pak langer mee. Is de meetmodule in de sensor na langdurig gebruik alsnog versleten, dan kan die eenvoudig vervangen worden.

Siemens-Symaro-Fijnstof-sensor

Alle regelaars zijn verbonden via het cloudsysteem ‘Synco IC’. Synco IC is een cloud-gebaseerd systeem voor de bediening en bewaking op afstand van HVAC-installaties.

“De klant moet zelf niet instaan voor de IT-infrastructuur voor zijn technische installaties en moet ook niet zorgen voor back-up systemen. Ook het beveiligen van de installatie voor cybersecurity wordt allemaal in het beheer van Siemens gedaan”, vertelt Peter Gorrebeeck.

De verzamelde data kan geanalyseerd worden en benut worden om technische installaties 24/7 van op afstand te bedienen en indien nodig bij te sturen.

Preventieadviseur Wim Goris (Scholengroep 11)

“Siemens stelde ons de vraag als we geen school hebben waar de omstandigheden mogelijks minder goed zijn. Basisschool de Krullevaar’t bleek de ideale testcase te zijn dankzij de ligging naast de Aarschotsesteenweg en de autostrade op 50 meter”, vertelt Preventieadviseur Wim Goris van Scholengroep 11. Dankzij de fijnstofsensor kan de scholengroep nu effectief meten hoeveel fijnstof er in de klassen van het schoolgebouw aanwezig zijn.

Wim-Goris-Scholengroep-11

Tot onze grote verbazing blijkt de luchtkwaliteit in onze lokalen bijzonder goed te zijn en halen wij enorm lage waardes ondanks de nabije ligging van de snelwegen. – Wim Goris

Tijdens het ontwerp en tijdens de bouwfase koos de scholengroep heel bewust voor het systeem C+ in plaats van een ventilatiesysteem D. Het grote verschil tussen beide is dat men bij het systeem D de lucht binnenhaalt via de centrale buis, meestal van bovenop het dak. Bij een systeem C+ wordt de verse lucht rechtsreeks via raamroosters binnengehaald. In dit geval liggen deze langs de autostrade en de Aarschotsesteenweg.

siemens-scholengroep11-krullevaart

“We hebben daar tijdens de bouwfase heel wat discussie rond gehad met de ingenieurs. Toch hebben we heel bewust gekozen voor die C+. Dankzij die fijnstofsensor worden we ook nog eens in gelijkgesteld. Vandaag meten we buiten waardes tot 16, terwijl we binnen slechts waardes tussen de 2 en de 4 halen. Kortom een schitterende zaak”, aldus Wim Goris.

Fijn stof?

Fijn stof bestaat uit zeer kleine deeltjes die aanwezig zijn in de lucht. We spreken meestal over PM10 en PM2,5. Dat staat voor deeltjes die kleiner zijn dan 10 of 2,5 micrometer. Doordat ze zo klein zijn kunnen ze diep doordringen in de longen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoewel de natuur ook fijn stof produceert, zoals zeezout en pollen, komt het meeste fijn stof in Vlaanderen toch van de mens. Gebouwenverwarming is de belangrijkste bron van fijn stof in onze regio. Daarna volgen land- en tuinbouw en verkeer. – Vlaamse Milieumaatschappij

Siemens
Sensoren
Gebouwbeheer
Ventilatie

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten