Digitale energiemeters - een nieuwe stap richting smart homes

Lightbulb

Op 19 januari start de officiële uitrol van de nieuwe digitale energiemeters in Vlaanderen. Vanaf die dag plaatst nutsbedrijf Fluvius (nu nog bekend onder de namen Eandis en Infrax) geen mechanische energiemeters met draaischijf meer. Veel mensen hebben thuis nog een elektromechanische meter met een draaiteller staan. De meeste van deze meters staan er al lang en zijn aan vervanging toe. De nieuwe generatie meters is digitaal en dat heeft tal van voordelen. Een nieuwe stap in de richting van ‘smart homes’.

 

  • De meterstand wordt automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Zo hoeft er niemand langs te komen om de meterstand op te nemen en hoeft de gebruiker zelf geen kaartjes meer in te vullen.
  • Afsluiten of opnieuw aansluiten op het netwerk kan via de slimme meter vanop afstand gebeuren, wat de hoge kosten die nu worden aangerekend voor het af- en aansluiten grotendeels kan doen wegvallen.
  • De slimme meter geeft feedback over het werkelijke verbruik, zo kunnen leveranciers bij gebruikers van een slimme meter werken met een systeem van voorafbetaling. Dat maakt het plaatsen van een aparte budgetmeter overbodig.
Slimme meter

Testlabo’s voor slimme energiemeters

In samenwerking met EnergyVille, de UGent en imec lanceert Fluvius twee testlabo’s voor digitale energiemeters op de campus van EnergyVille in Genk en in het HomeLab van imec en UGent in Gent. Bedrijven die Smart-Home systemen of apps ontwikkelen voor de digitale meters, die vanaf 19 januari 2019 in Vlaanderen zullen worden ingevoerd, kunnen nu al in de labo’s terecht om hun innovatieve toepassingen te testen in een realistische omgeving.

Op de meters kunnen slimme toepassingen (apps, displays, slimme thermostaten) aangesloten worden die de consument een beter en gedetailleerder inzicht in het energiegebruik kunnen geven, of die zogenaamde ‘slimme’ toestellen gericht kunnen aansturen.

EnergyVille

EnergyVille is een samenwerking tussen de Vlaamse onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen voor een duurzame stedelijke omgeving – zoals smartgrids en geavanceerde warmtenetten.

HomeLab

HomeLab, een initiatief van imec en de UGent is het eerste onafhankelijke testlabo voor smart home applicaties en diensten in Europa. De focus ligt op het testen en de co-creatie van smart home innovaties binnen een gevarieerd aantal toepassingen – van automatisatie, gezondheidszorg en welzijn tot entertainment, energie en veiligheid.

MatthiasStrobbe

Matthias Strobbe – Onderzoeker bij imec

"De digitale meter is een belangrijke aanvulling op de reeds aanwezige technologie in het HomeLab, een test- en co-innovatie omgeving voor onderzoekers en bedrijven om innovaties in IoT (Internet of Things) te testen in een realistische omgeving met eindgebruikers. Energiediensten die gebruik maken van data verkregen uit de digitale meter kunnen gevalideerd worden met behulp van de aanwezige energiemeetsystemen. Verder maakt het combineren van energiedata met data afkomstig van andere aanwezige sensoren (bv. bewonersaanwezigheid, luchtkwaliteit) toepassingen mogelijk die verder gaan dan energie. Bv. het herkennen van activiteiten als input voor comfort- of entertainmentdiensten of het detecteren van abnormale gebruikerspatronen voor zorg- of veiligheidstoepassingen."

 

Meer info: https://pers.fluvius.be/fluvius-lanceert-testlabos-voor-digitale-meters#

Contacteer Matthias Strobbe voor meer informatie

imec
Innovatie
Internet of Things
Publiek-private samenwerking

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten