imec en UGent openen uniek testcentrum HomeLab

imec_UGent_HomeLab

Verblijven in de woning van de toekomst en ze in tussentijd ook zelf mee creëren? Dat kan vanaf heden in HomeLab, een digitale leef- en leeromgeving op het technologiepark in Zwijnaarde, die imec en de UGent medio oktober onder het doopvont hielden. HomeLab modelleert zich naar de woning van morgen: bedenkers, designers, ontwikkelaars en testgebruikers ontwikkelen en/of testen er slimme diensten en producten. Je wordt bovendien bijgestaan door enkele behulpzame robots.

Bouwen rond IT

“In dit creatieve lab werken onderzoekers nauw samen met gebruikers en bedrijven om Internet of Things (IoT) en Smart Living te vertalen naar huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst. Innovatie wordt op alle niveaus ondersteund, vanaf het concept en de creatie tot en met het testen van prototypes in een reële leefomgeving”, legt professor Piet Demeester, hoofd IDLab onderzoeksgroep van imec aan de UGent, uit. Bouwen rond IT dus, maar in de meest tot de verbeelding sprekende omgeving.

imec_UGent_HomeLab

Eindeloze mogelijkheden

Bedrijven die IoT-oplossingen willen ontwikkelen, krijgen met HomeLab alvast een platform met eindeloze mogelijkheden aangereikt. Verdeeld over drie verdiepingen beschikt het huis over 600 m² testomgeving, waar wetenschappers en gebruikers zowel tijdelijk kunnen verblijven (er is een living, open keuken, garage, slaapkamer, kinderkamer, etc.) als werken aan nieuwe ideeën en producten. Met technische gangen, verlaagde plafonds, verhoogde vloeren en een state-of-the-art domoticasysteem laat naar gebruikers van het HomeLab een grote flexibiliteit toe. Daarbij kan ook de interoperabiliteit met bestaande systemen onder de loep worden genomen.

State-of-the-art domotica

Het domoticasysteem VelBus controleert alle functionele elementen zoals zonneschermen, schakelaars, deuren en ramen, en de DYAMAND-technologie (DYnamic, Adaptive MAnagement of Networks and Devices) van imec laat toe om nieuwe prototypes eenvoudig te integreren met allerhande sensoren, actuatoren en gebruikersinterfaces. Een brede waaier aan relevante standaarden (EnOcean, Grove, UPnP, ZWave, ZigBee, Philips Hue, Amazon Echo, ...) en meer experimentele technologieën en opstellingen zijn voorhanden.

imec_UGent_HomeLab_Muyters

Uniek in Europa

“We willen van Vlaanderen een koploper maken op het gebied van nieuwe digitale evoluties. We hebben kennis en instellingen in huis die internationaal zeer gewaardeerd worden. Het HomeLab is een unieke omgeving waar onderzoekers en bedrijven hun ontwikkelingen in het echt kunnen testen. Het is een nieuwe troef om ons nog meer op de kaart te zetten als innovatieve voortrekker”, aldus Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie. Uniek is het zeker. Een dergelijk onafhankelijk initiatief op deze schaal is the first of its kind in Europa.

Meer info: www.ugent.be

imec_UGent_HomeLab
imec_UGent_HomeLab
imec
Innovatie
Toekomstvisie
Internet of Things

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
Lammp

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten